blog nih hanya luahan pendapat peribadi pandangan isi hati mengenai realiti hidup seorang manusia. BERSIH dan tidak mengandungi unsur-unsur yang tidak lazat dihati.insyaAllah. aku takde la baik sangat tapi aku suka berusaha untuk menjadi baik. aku pun manusia biasa, so maaf dipinta sekiranya terdapat salah dan silap dalam me'create' entries.

muhasabah

bersabarlah anda dengan setiap manusia di sekeliling anda ..kerana sesungguhnya mereka pun sedang berusaha bersabar dengan anda.fikirlah bahwa bukan anda sahaja yang mengalami kesusahan dan mempunyai derita disebabkan orang lain, kemungkinan orang lain turut merasai derita bersebabkan anda...moral of da story: bersabar..bersabar...dan bersabar..(nsht buat kwn2 n diri sndiri)

Kita tidak tahu apa-apa berkenaan penghujung hidup kita.
Jangan kata penghujung hidup, sesaat pada hari esok pun kita tidak tahu apa yang akan terjadi kepada kita.
Jadi, kita berusaha, memberikan yang terbaik untuk kehidupan kita.

hidup nih, susah nak duga, kadang2 kita rasa dekat dengan seseorang tu, tapi sebenarnye jauh, walaupun dapat capai n genggam tangan dia, belum tentu hati dia dapat kita selami..mungkin kadang2 kita dapat tengok dia ketawa, tapi xtahu makna disebalik tawanya. bila kita melihat dia menangis, mungkin kita berfikir untuk memujuknya, walhal kehadiran kita lansung x disenangi. rencah dunia, kita x kan tahu siapa kawan n siapa lawan hingga sampai satu masa kita jatuh, tangan yang dihulur itu lah kawan..

Ya Allah, Janganlah Engkau palingkan hati kami setelah Engkau beri petunjuk kepada kami dan berilah kepada kami rahmatMu. Ya Allah, kayakanlah kami dengan ilmu, hiasilah diri kami dengan budi pekerti, dan golongkanlah kami dalam golongan hambaMu yang bertakwa…..
Amin ya Rabbal alamin…

Rasulullah s.a.w. bersabda:”Orang yang kuat bukanlah orang yang dapat mengalahkan musuhnya tetapi dapat menguasai marahnya.”

Jangan cari cinta manusia, ia penuh dengan penipuan, kekecewaan, dan tak kekal.. Tapi carilah cinta Allah.. tiada penipuan, tidakkan pernah mengecewakan itulah cinta abadi.. Cinta yang diredahai..

"Jatuh cinta prkr biasa.bila kita jatuh cinta pada seseorang,tandanya ada sesuatu keistimewaan pada seseorang tu.lagi2 orang yang kita jatuh cinta tu di atas jalan dakwah ni.Tetapi kita kena ingat. Kita tak akan dikahwinkan dengan seseorang atas sebab jatuh cinta atau saling cinta mencintai.Bercouple mungkin.Tetapi buk...an berkahwin.Kerana kita berkahwin dengan jodoh kita, jodoh yang Allah dah tetapkan sejak azali."

Allah Swt berfirman: “Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat
baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia
amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui” (QS.
Al Baqarah: 216).

‎"Sesungguhnya Allah pemalu lagi maha mulia. Dia malu apabila ada seseorang menadahkan kedua-dua tangan kepada-Nya dan Dia mengembalikannya dalam keadaan hampa dan kecewa" - HR.Abu Daud dan At-Tarmizi.


terima kasih.kalau suka sila like!