blog nih hanya luahan pendapat peribadi pandangan isi hati mengenai realiti hidup seorang manusia. BERSIH dan tidak mengandungi unsur-unsur yang tidak lazat dihati.insyaAllah. aku takde la baik sangat tapi aku suka berusaha untuk menjadi baik. aku pun manusia biasa, so maaf dipinta sekiranya terdapat salah dan silap dalam me'create' entries.

2nd hand is better compare with 1st hand?

orait,..!
thanx to mr.K atas entry beliau yang latest (buat masa nih) ..
korang bleyh usha kat sini..
tajuk dia, kenapa-perempuan-suka-suami-orang?

kalau dibace dari awal sampai habis, ianya sangat berbaloi.
menarik seperti biase. erk? menarik .. tapi biase?
hihi.
tandenye setiap entry beliau menarik la kan?
takde maksud laen k!
memang menarik ala2 terbaik dari ladang!
kembang tak kuncup beliau kalau tau aku puji beliau dalam entry nih..

ok!
ape yang menarik perhatian aku yang caring sangat2 nih ,
"Lelaki bila dah kahwin, dia automatik tahu cara nak tackle, layan dan belai si gadis."

ianya mungkin bermakna seperti berikut:
lelaki bila dah kawen, dia lebih berpengalaman dalam men-tackel hati mana2 gadis..
aku ulang balik ke ayat beliau?
erk..
erm..
ok..takpe2..aku gagal jap..


pe yang nak dijadikan isu kat sini ialah..
buleh tak kita guna konsep yang sama dengan gadis yang dah couple banyak kali..
dan dijadikan kes bila ianya dibandingkan dengan gadis yang tak pernah bercintan cintun edisi couple..
buleh tak mr.k ?
haha..

bukan pe..
terbayang-bayang di kepala nih, bila baca entry mr.k ..yang kita buleh gunakan konsep yang sama terhadap isu couple..

penjelasan???
ok..mungkin atau dah memang jadi satu fenomena,
bila lelaki cari jodoh dengan erti kata lain cari bakal isteri seumur hidup,
lelaki lebih suka cari gadis yang tak pernah ber-kapel dibandingkan dengan gadis yang pernah ber-kapel..

atas sebab,

" dik, abang tak suka kawen ngan bekas orang,"

"aku tak yakin perempuan yang pernah kapel akan cintakan aku sepenuh hati jiwa raga dia, sebab aku bukan yang pertama.."

gadis pernah ber-kapel = 2nd hand
gadis tak pernah ber-kapel = 1st hand

kalau nak di-sama-konsep-kan dengan entry mr.k ,
sebenarnya mungkin gadis2 2nd hand lebih berpengalaman kalau dibandingkan dengan gadis 1st hand
mungkin!
oleh sebab dia pernah kapel..
so dia might be :
tahu camne nak ambek(tackel) ati pasangannya (1
tahu camne nak manja2 ngan pasangannya (2
tahu ape sebenarnye yang lelaki mahukan dari pasangan (3
atau
tahu mende2 yang gadis 1st hand tak tau (4
and mungkin dia
tahu cara yang agak bagus nak mengatasi ketidaksabarannya dengan lelaki (5
*ouch! manje bukan?
o0ps sori..gamba seksi!


haha..buleh cenggini tak?
kenapa 2nd hand lebih berpengalaman?
sebab dia pernah ber-kapel..
dia pernah layan kerenah lelaki yang kapel dengan dia
dia pernah buat lelaki yang kapel ngan dia frust sampai dia kena putus hubungan tetibe..
dengan secara tak lansung..dia tau camne sebenarnya perangai lelaki yang berjenis2 sedemikian..
lelaki jenis a..lelaki jenis b..lelaki jenis c..
cara lelaki berfikir..
cara lelaki ambek ati perempuan..
cara lelaki------ macam2 ar

sedangkan gadis 1st hand takde pengalaman mende2 nih semua..
tuh yang buat dia tak tahu camne sebenarnye makhluk bergelar lelaki..

haha *gelak jek..=_="
buleh tak konsep nih diguna pakai dalam isu nih?
hek3..
macam buleh..

so lelaki takyah la cari gadis 1st hand tapi carilah gadis 2nd hand untuk dijadikan jodoh..
then takyah jugak bagi alasan
" isteri aku agak lurus dan naif"

haha..
kirenye gadis 2nd hand lebih kurang macam 'janda'
bezanya, janda pernah berkahwin n gadis 2nd hand tak pernah berkahwin..tapi pernah berkapel..

tapi wahai gadis2 sekalian..
tak bermakne anda yang 2nd hand akan menjadi lebih baik daripada 1st hand..

sebab?
anda dah hilang perkara yang gadis 1st hand tak hilang lagi..
camne?
hee..
sendiri paham!

kita tak cakap pasal dosa pegang2, (yang tuh tanggung sendiri)
tapi nak cakap pasal rasa sayang pada lelaki
macam orang lelaki kate, yang membawa maksud,
kasih sayang perempuan pada lelaki pertama dalam hidupnya sangat berlainan pada lelaki yang ke-berapa dalam list hidup dia-yang bakal jadi suami dia...

dapat??
sebenarnye, perempuan..
kalau takde pengalaman camne pon dalam hal2 lelaki time sebelom kawen,
dia akan paham juga hal2 nih bila dia dah berkahwin..
dia akan belajar sedikit demi sedikit perkara2 tersebut..
buat eksperiment dengan setiap kelakuan dia terhadap suami dia..
lama2 dia akan pro jugak..

so..
lelaki,
anda mesti bersabar!
perempuan suka belajar memahami perkara berkaitan orang kesayangannya..
dan
perempuan..
anda mesti bersabar jugak!
jaga keperibadian anda, jangan mudah di'goda' lelaki sehingga menjadi gadis 2nd hand..

ape2 pon..
1st hand is better!!
ok?

k..tammat!


terima kasih.kalau suka sila like!

3 comments:

Nadzmy said...

haha..nice entry...

Obes said...

aku sgt setuju pasal gsdis 2nd hand..*nmpak sgt aku ni 2nd hand..hehe..berbalik pada entry anda wahai cik solehah...aku ingin menambah sedikit ikut pengalaman..as gadis 2nd hand, we know cane nk atasi masalah, tahu ape kelemahan kite dlm bercinta( sempat muhasabah diri n berubah),n wat kite lebih berhati2 dlm memilih pasangan..mengajar kite menjadi lebih matang n berpikiran jauh...

nway, ur entry sgt2 menarik minat aku...hope byk2 kan lgi entry yg melibatkan situasi harian n realiti hidup ceni k..i loikeee!!! thanx~

♥aneesa aqilah♥ said...

i like to post sumting interesting to read.. guide me k! hoho!

obes is just saying sumting rite! hehe

Post a Comment